Hur rengör man köksfläktens filter?

Rengöring av köksfläktens filter i diskhon
Att rengöra köksfläktens filter regelbundet håller köket fräschare och minskar brandrisken.

Köksfläkten är ju lite av en hjälte i köket – den suger upp all stekos, ånga och fett när man lagar mat. Men, den blir också rätt äcklig med tiden. Filtret samlar upp allt fett och damm som virvlar runt. Efter ett tag blir det som ett kladdigt lager som både luktar och gör att fläkten orkar mindre. Att rengöra filtret låter kanske tråkigt, men det är faktiskt superenkelt när man väl gör det. Du behöver varken starka kemikalier eller något dyrt specialmedel – lite hett vatten, diskmedel och/eller bikarbonat räcker långt. Och känslan efteråt när fläkten ser fräsch ut igen... ja, det är faktiskt rätt tillfredsställande!

Varför blir köksfläktens filter så smutsigt?

När du steker, kokar eller friterar mat bildas fettångor som sugs upp av fläkten. Filtret, som ofta är gjort av metallnät, fångar upp dessa partiklar för att hindra dem från att spridas i köket. Med tiden byggs fettet upp och sätter sig fast som en kladdig beläggning. Om man inte rengör det regelbundet kan fläkten börja låta, dra sämre och till och med bli en brandrisk. En tumregel kan vara att göra rent fläkten en gång i kvartalet, eller varje fall varannat kvartal. Kort sagt – för att det gör sitt jobb. När du steker, kokar eller bara värmer upp mat så bildas fettångor som flyger upp i luften. Fläkten drar in allt, och filtret fångar upp partiklarna så att de inte sprids ut i köket. Problemet är bara att det fettet inte försvinner någonstans – det fastnar i nätet. Efter några veckor (eller månader, om man ska vara ärlig 😅) blir filtret som en kladdig hinna. Det ser kanske inte så farligt ut på håll, men insidan kan vara rejält igensatt. Och när filtret är fullt börjar fläkten jobba hårdare, den låter mer och suger sämre. I värsta fall kan det till och med brandrisken öka. Därför är det smart att ta för vana att rengöra det lite då och då.

Steg-för-steg: Så rengör du köksfläktens filter på rätt sätt

  1. Ta loss filtret försiktigt. Börja med att stänga av fläkten och se till att den är kall. De flesta filter klickas eller skjuts loss enkelt. Titta i manualen om du är osäker. Det är viktigt att inte böja metallnätet, eftersom det annars kan sluta passa ordentligt.
  2. Förbered en rengöringslösning. Fyll diskhon eller en stor balja med hett vatten, tillsätt lite diskmedel och 1–2 matskedar bikarbonat. Bikarbonat är ett naturligt ämne som löser upp fett utan att repa ytor. Rör runt så att allt blandas ordentligt.
  3. Lägg filtret i blöt. Låt det ligga i vattnet i minst 20–30 minuter. Det heta vattnet mjukar upp fettet, medan diskmedlet löser upp smutsen. Passa på att torka av fläktens utsida under tiden.
  4. Skrubba försiktigt. Använd en mjuk borste eller svamp (inte stålull, det repar!) för att skrubba bort de sista resterna. Var noga med hörn och kanter där fettet ofta fastnar mest.
  5. Skölj och låt torka. Skölj filtret noggrant med varmt vatten så inget diskmedel finns kvar. Låt det torka helt innan du sätter tillbaka det – annars kan fläkten suga in fukten och börja låta konstigt.

Vanliga misstag när man rengör fläktfiltret

  • Att använda stålull eller hårda borstar – det kan repa metallen.
  • Att sätta tillbaka filtret innan det torkat helt.
  • Att använda för starka kemikalier – de kan fräta och förstöra ytan.
  • Att glömma rengöra insidan av fläkten samtidigt.

Extra knep och miljövänliga alternativ

Ett gammalt husmorsknep är att koka filtret i en stor gryta med vatten, diskmedel och bikarbonat i 10–15 minuter. Det löser upp även de mest envisa fettlagren. Vill du undvika kemikalier helt kan du använda ättika (en mild syra) som bryter ner fett på ett naturligt sätt – blanda lika delar ättika och varmt vatten, låt stå en stund och skölj rent. För att hålla filtret fräschare längre kan du torka av det snabbt varje vecka med lite varmt vatten och diskmedel.

Vanliga frågor om rengöring av köksfläktens filter

  • Hur ofta ska man rengöra fläktfiltret?
    Svar: Det beror på hur mycket mat du lagar och hur fet mat du lagar. En gång i kvartalet är en bra tumregel.
  • Kan man diska fläktfiltret i diskmaskin?
    Svar: Ja, om filtret är av metall och inte har plastdetaljer. Använd då hög temperatur och kraftigt diskprogram.
  • Vad händer om man aldrig rengör filtret?
    Svar: Fläkten drar sämre, lukt kan spridas och det finns risk för fettbrand vid hög värme.
  • Hur vet man att filtret är rent?
    Svar: Det ska kännas lätt, inte kladdigt, och se rent ut. Om du drar med fingret ska det inte bli fettigt.
  • Kan man använda ättika eller bikarbonat istället för rengöringsmedel?
    Svar: Ja, det går bra! Båda fungerar och är dessutom miljövänliga alternativ.

Sammanfattning

Att rengöra köksfläktens filter regelbundet gör stor skillnad för både lukt och funktion. Genom att använda hett vatten, diskmedel och bikarbonat kan du enkelt få bort fett utan starka kemikalier. Undvik hårda borstar, låt alltid filtret torka helt och passa på att torka av fläkten samtidigt. Det tar inte lång tid – men gör att ditt kök känns fräschare och fläkten håller längre.

Images by Freepik

Vill du slippa tänka på städning?

Låt proffsen ta hand om det. Jämför städtjänster hos oss på Compify.