Köksfläkten är ju lite av en hjälte i köket – den suger upp all stekos, ånga och fett när man lagar mat. Men, den blir också rätt äcklig med tiden. Filtret samlar upp allt fett och damm som virvlar runt. Efter ett tag blir det som ett kladdigt lager som både luktar och gör att fläkten orkar mindre. Att rengöra filtret låter kanske tråkigt, men det är faktiskt superenkelt när man väl gör det. Du behöver varken starka kemikalier eller något dyrt specialmedel – lite hett vatten, diskmedel och/eller bikarbonat räcker långt. Och känslan efteråt när fläkten ser fräsch ut igen... ja, det är faktiskt rätt tillfredsställande!
När du steker, kokar eller friterar mat bildas fettångor som sugs upp av fläkten. Filtret, som ofta är gjort av metallnät, fångar upp dessa partiklar för att hindra dem från att spridas i köket. Med tiden byggs fettet upp och sätter sig fast som en kladdig beläggning. Om man inte rengör det regelbundet kan fläkten börja låta, dra sämre och till och med bli en brandrisk. En tumregel kan vara att göra rent fläkten en gång i kvartalet, eller varje fall varannat kvartal. Kort sagt – för att det gör sitt jobb. När du steker, kokar eller bara värmer upp mat så bildas fettångor som flyger upp i luften. Fläkten drar in allt, och filtret fångar upp partiklarna så att de inte sprids ut i köket. Problemet är bara att det fettet inte försvinner någonstans – det fastnar i nätet. Efter några veckor (eller månader, om man ska vara ärlig 😅) blir filtret som en kladdig hinna. Det ser kanske inte så farligt ut på håll, men insidan kan vara rejält igensatt. Och när filtret är fullt börjar fläkten jobba hårdare, den låter mer och suger sämre. I värsta fall kan det till och med brandrisken öka. Därför är det smart att ta för vana att rengöra det lite då och då.
Ett gammalt husmorsknep är att koka filtret i en stor gryta med vatten, diskmedel och bikarbonat i 10–15 minuter. Det löser upp även de mest envisa fettlagren. Vill du undvika kemikalier helt kan du använda ättika (en mild syra) som bryter ner fett på ett naturligt sätt – blanda lika delar ättika och varmt vatten, låt stå en stund och skölj rent. För att hålla filtret fräschare längre kan du torka av det snabbt varje vecka med lite varmt vatten och diskmedel.
Att rengöra köksfläktens filter regelbundet gör stor skillnad för både lukt och funktion. Genom att använda hett vatten, diskmedel och bikarbonat kan du enkelt få bort fett utan starka kemikalier. Undvik hårda borstar, låt alltid filtret torka helt och passa på att torka av fläkten samtidigt. Det tar inte lång tid – men gör att ditt kök känns fräschare och fläkten håller längre.
Låt proffsen ta hand om det. Jämför städtjänster hos oss på Compify.